A betegek, a munkavállalóink és a helyi közösségek jólléte mellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységünk okozta környezetterhelést a lehető legjobban mérsékeljük.

Az Actelion energiafelhasználása teljes mértékben átlátható. A Szén-dioxid Kibocsátás Közzétételi Projekt (Carbon Disclosure Project, CDP) értékelése alapján saját iparágában a Németországot, Ausztriát és Svájcot magában foglaló térség jelentést tevő vállalatainak sorában az Actelion az első öt között szerepel.

2014. január 1. óta svájci központunk villamosenergia-ellátását vízerőmű és napkollektorok biztosítják, ami összességében 43%-kal csökkenti a CO2-lábnyomunkat (2014: 2,9 millió tonna CO2).

Az adatokat a PricewaterhouseCoopers tanúsítja; a megbízhatósági jelentés honlapunkon elérhető. Vállalatunk környezeti lábnyomának további csökkentésére törekszik.

2014 februárjában az Actelion Energia- és Környezetgazdálkodási Kiválósági (Leadership in Energy & Environmental Design, LEED) tanúsítványt kapott a San Francisco (Kalifornia, USA) keleti részén megvalósított környezettudatos építkezési technológiájáért. A LEED az amerikai Zöld Épület Tanács (Green Building Council) tanúsítási programja, amely a környezettudatos építkezést, életmódot és közösségi életet kívánja előmozdítani.

2013 novemberében az Actelion az étkeztetési beszállítójával, az SV Group vállalattal közösen „EGY KETTŐ MI” („ONE TWO WE”) néven új kampányt indított. Az élelmiszer-előállítás és -ellátás a CO2-kibocsátás egyik fő tényezője: a teljes kibocsátás mintegy harmadáért felel. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kampány eredményeként a vállaltunk svájci székhelyén működő éttermek CO2-kibocsátása 2014-ben 10%-kal csökkent. Ezt vegetáriánus kínálatunk bővítésével, a regionális és szezonális élelmiszerek előnyben részesítésével, valamint az energiafelhasználás és a hulladéktermelés visszaszorításával értük el.

Az Actelion új klímaszabályozó rendszert tesztel, melyet a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (Eidgenössische Technische Hochschule, ETH) bocsátott a rendelkezésünkre. Az OptiControl rendszer a legmodernebb építési, időjárás-előrejelzési, automatizálási és érzékelési technológiákat ötvözi. A prediktív rendszer célja, hogy az optimális klímaszabályozás és maximális felhasználói kényelem biztosítása mellett kellően alacsony működtetési költségekkel akár 15%-kal csökkentse az energiafelhasználást.

Svájci székhelyünkközösségi közlekedési kapcsolatai az utóbbi években jelentősen fejlődtek: Bázel belvárosával és vasúti pályaudvarával megfelelő járatsűrűségű közvetlen buszjáratok kötik össze. Folyamatosan együttműködünk a helyi hatóságokkal, hogy székhelyünk közlekedési kapcsolatait bővítsük, különösen a Franciaországból és Németországból ingázó kollégáink számára.

Látva azt, hogy egyre több elektromos gépkocsi közlekedik az utakon, svájci székhelyünkön és amerikai képviseletünkön töltőállomást építettünk ki számukra.

Munkavállalóink a maguk egyéni módján szintén hozzájárulnak a környezeti hatások csökkentéséhez. Lehetőség szerint újrahasznosított alapanyagból gyártott irodaszereket használunk, emellett 2014-ben 509 fát ültettünk amerikai képviseletünk gépkocsi károsanyag-kibocsátásának ellensúlyozására.

 

Kapcsolódó linkek