1996-BAN KUTATÓK ÉS PÉNZÜGYI SZAKEMBEREK MAROKNYI CSOPORTJÁBAN MEGFOGALMAZÓDOTT EGY ÚJ GYÓGYSZERIPARI VÁLLALAT ALAPÍTÁSÁNAK GONDOLATA.

Az Actelion alapítóit a sikeres együttműködés, az egymást kölcsönösen kiegészítő készségek és a közös tudományos elképzelésekbe vetett hit kötötte össze. Az erős vazokonstriktor hatású endotelin és receptorainak jellemzésére irányuló úttörő kutatásaikat a Roche laboratóriumában végezték. Az eredmények birtokában a kutatócsoport egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszercsalád, az ERA-készítmények fejlesztését kezdte meg.

Miután a Roche úgy döntött, hogy nem finanszírozza a kutatásokat, az alapítók elérkezettnek látták az időt álmaik és terveik megvalósítására. Vállalva a cégalapítással járó személyes kockázatot, a kutatók elhagyták a Roche apparátusának köszönhető biztos hátteret, és további anyagi források birtokában megvásárolták az általuk fejlesztett két hatóanyag licencét.

TŐZSDEI MEGJELENÉS

Néhány évvel később, 2000 áprilisában az Actelion megjelent a tőzsdén. Körülbelül egy év
múlva, 2001 áprilisában – nem sokkal azután, hogy egy konkurrens ERA gyógyszerjelölt
fejlesztése elbukott – az Actelion bejelentette az egyik hatóanyaggal  végzett vizsgálat sikertelenségét, és a cég részvényeinek ára a mélybe zuhant. Az alapítók azonban nem adták fel céljaikat, s folytatták munkájukat a második ERA hatóanyag fejlesztésével. 2001 decemberében végül beigazolódott, hogy megérte a kezdeti kockázatvállalás, hiszen forgalomba került a gyógyszercég első engedélyezett készítménye.

ÚJ GYÓGYSZEREK FEJLESZTÉSE

Az Actelion átgondolt döntések sorozatával kialakította saját kutatási bázisát, megalkotta saját gyógyszerkutatási és fejlesztési apparátusát, végül piacra lépett a saját fejlesztésű gyógyszereivel, melyek ma már a világ szinte minden országában elérhetők. Ez a rendkívül tudatos stratégia különbözteti meg az Acteliont a szektor további szereplőitől. Az alapítók nem befektetéseik mielőbbi megtérülését tartották szem előtt. Az általuk fejlesztett molekulákat nem adták el, hanem önálló céget alapítottak azzal a nyilvánvaló céllal, hogy további gyógyszerek fejlesztésével minél több beteg kezelését, gyógyulását segítsék elő.

Az eltelt évek alatt az Actelion egy igen aktív gyógyszerkutatási és -fejlesztési apparátust hozott létre. A világ számos országában, köztük Japánban is piacra lépett és kiépítette értékesítési hálózatát, majd további négy molekulát vásárolt meg.

 

Az alkalmazottak teljes létszáma

Gyógyszerkutatás388
Klinikai fejlesztés452
Marketing és értékesítés1,443
Támogatási funkciók341
Összesen 2,624
December  2016